Vuurtjes stoken. 

Op de begane grond besloot M. pal onder mijn balkon te gaan barbecueën in een zinken ton, zodat hij van zijn afvalhout afkwam. Dikke wolken rook dreven mijn woonkamer in. 'Ga binnen zitten en sluit de balkondeuren,' klonk het toen ik klaagde over de rook. Na een paar avondjes fikken en stankoverlast vroeg ik mijn onderbuurman om hulp. 'Ik heb geen zin in een conflict,' reageerde die afwijzend. Toen hij een week later 's avonds thuiskwam, stond zijn huis blauw van de rook, want zijn balkondeur en slaapkamerramen hadden tijdens het barbecueën wagenwijd open gestaan. Het stonk vreselijk.  Woedend was ie, pislink.  Nu wilde hij wel helpen en dus de boa's gebeld. Na even te hebben rondgekeken, stopten die een briefje in de bus: De boete voor het stoken van afvalhout bedraagt € 135,- per keer. Toch maar een barbecue gekocht. 

Pesten.

Ik werkte in het voortgezet onderwijs. 'Mijn vriend en ik gaan jou pesten, juf,' zei een korte, gedrongen leerling tegen mij. Dat deden ze ook: elke dag. Op een middag kwam hij na schooltijd met zijn slungelige vriend de klas in gerend. In paniek en doodsbang: ze waren door een groep jongens achtervolgd en met een mes bedreigd. Politie erbij. 'Tja,' zei die, 'we kunnen niks doen als je hun namen niet kent.'   

Bekaf 

Wandelen met K. in een drassig bos. Omdat iemand ons daar aansprak, bleven we één minuutje staan. 'Ik ben 20 keer gestoken,' zei ik toen ik alle muggenbulten had geteld. 'Vervelend,' zei K. 'Ik heb honger en ga een broodje eten op deze bank.' Na twee uur lopen was ik moe en met mijn jeukende armen wilde ik naar een muggenvrije plek. Na de wandeling zouden we  een terrasje pikken. Daar kon ik uitrusten en mijn schrijnende huid met koud water koelen. 'Er komt een onweersbui aan, ga jij maar alleen,' zei K. toen we het bos uitliepen. 'Ik ga naar huis en drink een glas wijn in mijn tuin.' Een week later waren we op de hei. 'Voorlopig krijg je geen rust,' zei ik tegen K. 'Dat hoor ik als ik afstem op de gids.' K. lachte. 'Dat kan niet, ik ga op vakantie.' Bekaf kwam ze terug: een overvol programma. Enkele dagen later kreeg haar dochter een huurhuis aangeboden: verven, vloeren leggen, witgoed kopen, etc.  Daarna moest het asbest uit haar eigen huis.